Zorgvuldig omgaan met groen

25 april 2022- Kenmerkend voor de Ivoordreef is, dat we zoveel mogelijk materialen en producten uit de flat opnieuw gebruiken. Bijna niks wordt weggegooid. Zo gaan we ook om met het groen rondom de flat. Geen enkele boom of nestje wordt zomaar weggehaald. Daar gaan we uiterst zorgvuldig mee om. En de bomen die echt weg moeten, daarvan gaan we zoveel mogelijk het hout hergebruiken. In deze update om hoeveel bomen het precies gaat en hoeveel groen we terugbrengen.

Bomen klaar voor transport naar de Verlengde Parkweg in Vleuten.

Totaal staan er 206 bomen rondom de flat, waarvan:

  • 64 bomen blijven staan;
  • 16 bomen worden verplant;
  • 126 bomen worden gekapt > van deze bomen:
    – 67 nieuwe bomen herplanten in het plan;
    – 59 nieuwe bomen herplanten in Overvecht > Amazonekwartier en de Taagdreef;

Daar bovenop wordt 500.000 euro uitgegeven voor het versterken van bestaand en nieuw groen in de wijk. Plus we planten nog 18 bomen extra in Overvecht.

Verschil verplanten en herplanten
Verplanten of herplanten betekent niet hetzelfde. Verplanten betekent dat je een boom uitgraaft en op een andere plek weer verder laat groeien. Bij herplanten kap je een boom en zet op een andere plek een nieuwe boom terug.

Nieuwe plek voor 16 bomen
Totaal krijgen 16 bomen een nieuwe plek. De eerste 13 bomen zijn inmiddels uitgegraven, verplaatst door een bomenspecialist en geplant op de Verlengde Parkweg in Vleuten. De andere drie bomen blijven staan, totdat we het terrein bouwrijp gaan maken. Dit zal zijn nadat het bestemmingsplan is goedgekeurd.

Voorzichtig zijn de bomen geplant en staan op hun nieuwe plek.

Van boom naar speeltoestel
Het hout van de 126 bomen gaan we hergebruiken. Eerst wordt de kwaliteit van het hout bepaald en als het goed genoeg is, worden er speeltoestellen voor het centrale plein en planken voor de bankjes van gemaakt. Als we dan nog hout over hebben, willen we het gebruiken voor sportelementen (denk bijvoorbeeld aan een push up en pull up bar). Of een leuk welkomstcadeau voor de nieuwe bewoners. Voor nu moet het hout eerst drogen.

Uiteraard houden we u op de hoogte over het vervolg. Heeft u een vraag over dit nieuwsbericht, stel het gerust aan ons contactpersoon Delian de Gier.