Ondertussen op de bouwplaats…week 27

06 juli 2022 – Wow, wat gaat het hard! En wat is het indrukwekkend om te zien dat zo’n grote kraan de Ivoordreef stap voor stap een koppie kleiner maakt. Tijd dat hoofduitvoerder Patrick Dezijn ons meeneemt in een rondje over de bouwplaats.

Patrick, ik ben er gewoon stil van. Er staat nog maar een half gebouw.
Begint te lachen: “We houden bij Lagemaat niet van stil zitten. Als we zo doorgaan dan lopen we keurig op schema en is in november niks meer te zien van de Ivoordreef. En laten we het terrein schoon en netjes achter voor ERA Contour. Maar tot die tijd moeten we nog flink wat meters maken en bergen puin verzetten.”

Hoeveel portieken zijn er nu al gesloopt?
“Met portiek 2 zijn we net klaar en zijn nu bezig met portiek 3. Het allerbelangrijkste was voor ons om eerst de portieken op de kop te slopen, portiek 1 en 6. Portiek 1 lag dicht langs de doorgaande weg, de Oranjerivierdreef. Dagelijks komen hier veel mensen voorbij. Portiek 6 lag dichtbij de gevel van de appartementen aan de Klipsingerdreef. Dit betekende extra voorzichtig slopen en continu alert zijn op de meest veilige situatie voor de omgeving.”

Zijn er verder nog uitdagingen bij de sloop?
“Naast portiek 1 en 6 zijn in iedere portiek de woonkamers een uitdaging. In deze ruimtes staan geen muren. Als je bovenin niet uitkijkt met slopen, dan zakt het als een kaartenhuis in elkaar. Daarom zie je ook blauwe zeecontainers staan. Deze containers schuiven we om en om in een aantal woonkamers om stabiliteit te behouden. Mocht een vloer het begeven, dan slaat het niet door en slaat het dood op een container.”

Ik zie een man in een wit pak lopen. Waarom is dat?
“Binnen de linten kun je twee of drie mannen in een wit pak zien rondlopen. Zij houden de sproei installatie in de gaten en zorgen ervoor dat het puin goed nat blijft. Zo voorkomen we dat er eventuele kleine achtergebleven asbestdeeltjes vrij kunnen komen.”

Waarom krijgen jullie bijna dagelijks bezoek van een erkend laboratorium?
Naast het nat houden, hebben we ook een speciale wasstraat voor het puin. Alle puinstukken worden gespoeld. Het laboratorium controleert vervolgens of er nog een achtergebleven asbestdeeltje in zit. Tot nu toe heeft het laboratorium nog geen vezel gemeten. En daar ben ik best trots op! Het geeft aan dat we veilig en heel precies werken.”

Wat gaat er verder de komende weken gebeuren?
“Over een week of drie komt de puinbreekinstallatie. Deze installatie maakt van het puin fijn grind voor hergebruik in de betonindustrie. Maar tegen die tijd vertel ik er meer over.”